Henri Lamy

Henri Lamy

Art Center Horus

Over deze artiest

Biografie

Henri Lamy, geboren in 1985, is een Franse kunstenaar gevestigd tussen Lyon (Frankrijk) en Manilla (Filipijnen). Verleid door de directheid en spontaniteit van acryl, wordt de kwaliteit van zijn werk benadrukt door de levendige en expressieve kleuren van zijn composities, evenals het gebruik van het mes. Henri, al heel jong geïnitieerd door zijn vader, is een bewonderaar van Jackson Pollock en “dripping”.

In 2014 verenigde Henri zijn twee passies en experimenteerde hij met een nieuwe vorm van lichamelijke expressie, namelijk capoeira-schilderen. Dit laatste heeft tot doel een krijgskunst, die de interactie en het spel tussen twee individuen ensceneert, te verenigen met het willekeurige pad van het schilderij in de ruimte. Door zijn explosieve performances maakt de kunstenaar zich zo los van het figuratieve om plaats te maken voor het onverwachte.

In 2015 richtte hij samen met Maïa d’Aboville de Taverne Gutenberg op, een artistieke residentie in het hart van Lyon die in drie jaar tijd meer dan 40.000 bezoekers mocht verwelkomen. De belangrijkste missie van de vereniging is om jonge creatie te promoten en de bestaande codes tussen de kunstenaar, het publiek en de galerie te doorbreken, en tegelijkertijd een plaats van uitwisseling en ontmoeting te worden.

In 2017 was hij medeoprichter van de eerste internationale uitbreiding van Tavern Gutenberg in Manilla (Filippijnen) waarvan de belangrijkste missie het gebruik van kunst als sociaal voertuig is. Henri Lamy en Maïa d’Aboville sturen zes kunstenaars naar de Filippijnen om een reeks workshops te geven aan kinderen van stichtingen als Virlanie, Project Pearls en Stairway Foundation. Een jaar lang worden er publieksevenementen, performances en tentoonstellingen gecreëerd met lokale partners en galerieën. Henri’s liefde voor talen en het ontdekken van nieuwe culturen drijft hem om te reizen en zijn ontmoetingen vast te leggen in foto’s, die hij vervolgens weergeeft in portretten en ingebeelde scènes. De waarden van de verschillende acties van de kunstenaar zijn terug te vinden in zijn werk, waar de mens centraal staat.

Werk van Henri Lamy