window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-69512039-1');

Javier Arizabalo

Over deze artiest

Biografie

Javier leerde al op jonge leeftijd tekenen en schilderen en kreeg later een formele kunstopleiding aan de kunstacademie van zijn Baskische geboortestad Irun en de universiteit van Bilbao.
Gedurende lange tijd gebruikte Javier zijn creatieve vaardigheden als grafisch ontwerper, terwijl hij ook uitstapjes maakte naar fotografie en computergraphics. In de latere jaren van zijn ontwerpcarrière gaf hij les aan de kunstacademie van Irun. Sinds 2006 is zijn roeping als schilder zijn voornaamste bezigheid.
“Javier is erg gefocust op techniek, omdat hij gelooft dat een sterke techniek cruciaal is voor het overbrengen van het thema en de boodschap van een schilderij. Naarmate zijn techniek rijper is geworden – zijn penseelstreken zijn verbluffend fijn en zijn behandeling van het licht is een genot – is de visuele zeggingskracht van zijn schilderijen verdiept en heeft het vroegere symbolisme in zijn werk een bescheidener rol gekregen,” aldus Kiki Kim, hoofdconservator van de IBEX-collectie.
Javier schildert voornamelijk in olieverf op doek in een stijl die varieert van realisme tot hyperrealisme, soms met een vleugje surrealisme en vaak sereniteit, harmonie, evenwicht uitstraalt – al het goede dat lijkt te ontbreken in ons moderne leven, maar zo aanwezig is in zijn zeer Spaanse levensstijl.
“Bij elk object, elke actie of elk experiment zijn oneindig veel actoren en factoren betrokken, die op elkaar inwerken in een reis met een open einde om het DNA van onze werkelijkheid te recombineren… Wat een rijkdom is het om, voorbij woorden of vormen, stil te staan bij dat oneindige proces van wording,” vertelde Javier ooit aan kunstblogger Silvia.
In dit wereldbeeld veranderen een verhandeling, een protestspandoek of een Guernica de wereld niet, maar onze talloze alledaagse handelingen, woorden en zelfs gedachten wel. Kunstenaars, met hun krankzinnigheid (“als tegenwicht voor de overtollige geestelijke gezondheid van de maatschappij”) en gevoeligheid bieden ons uitzicht op deze realiteit en de mogelijke realiteiten.
Javier is een vriendelijk en gul mens, die het zijn modellen en fotografen erg naar de zin maakt, zodat we kunnen verwachten dat er meer werk uit zijn studio zal blijven stromen.