Mariela Garibay

Over deze artiest

Biografie

Mariela Garibay (Lima, Peru – 1976) is afgestudeerd in beeldhouwkunst aan de Universiteit van Peru (PUCP) en in stedenbouwkundig ontwerp aan de Universiteit van Barcelona.
Ze krijgt tweemaal de Winternitzprijs in 1997 en 1999 en won de eerste prijs van de nationale tekenwedstrijd in 2005. Haar eerste solotentoonstelling was in 2004 met steen als eerste materiaal.
Ze heeft verschillende staatsopdrachten gerealiseerd in Peru, gaf les aan de Fine Arts School van Ayacucho en PUCP. Ze heeft haar bronstechniek ontwikkeld en stelt haar sculpturen permanent tentoon in kunstgalerijen.

Mariela vertelt ons dat de sculptuur niet alleen vorm is, maar ook de taal die de kunstenaar koos om te communiceren en het resultaat van een werk van voorlopige verinnerlijking van de boodschap die ze doorgeeft. Het beeldhouwen is een discipline die wat geduld, vele uren werk en liefde vereist. Liefde voor het idee, het werk, de boodschap en de onbekende persoon die het ooit zal ontdekken. Dit is essentieel voor het succes van het werk. Tussen de uitwerking van een tekening en de realisatie van het beeld kunnen maanden zitten. Het beeldhouwen is een langzaam maar zeker proces. Alle uren van reflectie, rijping, werk en gegeven liefde, maken me bewust van de waarde van dingen, bekent de kunstenaar.
Haar sculpturen zijn figuratief maar niet realistisch; Mariela Garibay observeert de wereld om haar heen en transcribeert deze met veel tederheid via kinderlijke karakters. Het beeld van Mariela Garibay is positief en genereus, het vereeuwigt een moment van geluk gegrepen door de kunstenaar, een vredig moment, een goede herinnering, een glimlach, een verrassing, een eenvoudig en oprecht genot.

Werk van Mariela Garibay