window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-69512039-1');

Thierry Van Vreckem

Horus Gallery

Over deze artiest

Biografie

Landschapsschilderkunst wordt vanaf de 18de eeuw een zelfstandig genre binnen de schilderkunst. Tevoren was landschap een decor voor andere veelal religieuze taferelen, die van prominente plaats op het doek of paneel verdrongen werden naar een hoekje om tenslotte helemaal te verdwijnen.
Velen hebben sindsdien geprobeerd het efemere landschap op doek vast te leggen. Prachtige voorbeelden zijn hiervan gekend, waarbij landschappen tot in de kleinste details zijn weergegeven.

Bij Thierry vinden we het landschap teruggebracht tot zijn essentie: beweging, perspectief, licht. Om deze bij uitstek veranderende en wisselvallige ingrediënten op doek te brengen is vakmanschap nodig.
Eens geschilderd, altijd hetzelfde, zou men kunnen zeggen, maar dat is niet zo in werk van Thierry. Je zal altijd weer iets anders ontdekken: komt het door de verschillende lagen die geduldig en behoedzaam op elkaar gelegd, door de subtiel aangebrachte zandtextuur, door de kleuren in oneindige schakeringen die op elkaar inspelen en in verschillend licht weer anders zijn?

Om in deze jachtige en opgepepte wereld stil te gaan staan bij de intrinsieke schoonheid van het landschap en helende kracht trachten te vatten die daaraan uitgaat, daar is durf voor nodig.